20.000 Peruaanse vrouwen volgden beroepsopleiding bij Condoray

Meer dan 40 jaar verzorgt Condoray beroepsopleidingen voor vrouwen zonder eigen financiële middelen. Een interview met Ana Lucía Aguayo, een directrice van het programma.

Meer dan 20.000 vrouwen hebben in de afgelopen jaren deelgenomen aan opleidingsprogramma’s van Condoray, een Peruaans opleidingsinstituut voor vrouwen – waarvan velen van indiaanse origine zijn – dat hen een groter gevoel van eigenwaarde geeft. Volgens een directrice van Condoray, Ana Lucía Aguayo de Rosell, is de rol van vrouwen van doorslaggevende betekenis voor het doorgeven van het geloof in Latijns Amerika. “Je zou kunnen zeggen dat op ons continent het bewaren van het geloof afhangt van hun vroomheid, hun persoonlijke heiligheid, het voorbeeld dat zij geven binnen hun gezinnen en hun toewijding voor de christelijke opvoeding van hun kinderen.”

Ana Lucía Aguayo spreekt over de projecten die Condoray uitvoert in de Peruaanse regio Cañete.

20.000 vrouwen opleiden is gemakkelijk gezegd. Hoe hebben jullie dat gedaan?

Ja, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Condoray startte in 1963 met als opdracht om een integrale opleiding voor de vrouwen van Cañete te verzorgen en, via hen, bij te dragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van de regio en van de daar wonende gezinnen.

Gedurende de 44 jaar van zijn activiteiten, heeft Condoray een ontwikkelingsmodel in werking gezet, waarbij vrouwen de spilfunctie hebben; zij zijn tevens het doel van het programma. We zijn niet slechts een intermediair die probeert ontwikkelingsprojecten efficiënter te organiseren. Onze missie is om mensen te vormen die een zekere manier van werken in zich verenigen met menselijke en christelijke normen en waarden en vervolgens een positieve invloed uitoefenen op hun eigen gezin en op de gehele provincie Cañete.

We willen dat de vrouwen een groter gevoel van eigenwaarde krijgen, dat zij leren om de eigen talenten te herkennen – en hun zwakke punten – en in staat zijn om doelen te stellen en te werken om deze te bereiken. Op deze manier kunnen zij de promotor zijn van hun eigen ontwikkeling.

“‘Rural Promotors’ zijn vrouwen uit de plattelands- gemeenschappen van Cañete, die Condoray bezoeken, de opleiding ontvangen die wij hen aanbieden en vervolgens terugkeren naar hun eigen dorpen om daar aan andere vrouwen dezelfde training te geven.”

Belangrijke factor in het succes van onze werkwijze zijn wat wij ‘Rural Promotors’ noemen. Dit zijn vrouwen uit de plattelandsgemeenschappen van Cañete die Condoray bezoeken, de opleiding ontvangen die wij aanbieden en vervolgens terugkeren naar hun eigen dorpen om daar aan vrouwen dezelfde training te geven. Hun doel is om de gehele gemeenschap te laten deelnemen aan projecten ter verbetering van de opleiding, hun gezinnen en in algemene zin het niveau van hun gemeenschap. Op deze wijze kunnen we stabiele, duurzame ontwikkelingsprogramma’s uitvoeren. De ‘Rural Promotors’ versterken het effect van de programma’s van Condoray, omdat zij een veel grotere groep vrouwen bereiken in het gehele gebied.

Wat waardeer je het meest in de inheemse vrouwen?

Op de eerste plaats wil ik benadrukken dat Condoray niet alleen werkt onder inheemse vrouwen. Vanwege haar aanwezigheid aan de centrale kust van Peru, representeren de studenten aan Condoray een rijke diversiteit van rassen, waaronder inheemsen, kleurlingen, mestiezen, etc.

Ervaring leerde ons de vele karaktertrekken van deze vrouwen te waarderen: hun talent voor leiderschap, hun vasthoudendheid, hun kracht en motivatie om datgene te bereiken wat ze zich ten doel hebben gesteld. We willen hierbij vooral hun edelmoedigheid en hun gevoel voor solidariteit benadrukken. Als een van hen ziek is of financiële problemen heeft, dan is het voor vrouwen uit de directe omgeving heel gewoon om gezamenlijk activiteiten te organiseren (meestal het verkopen van voedsel) om het benodigde geld en de hulp te verkrijgen. Als de moeder moet werken of weg moet, zorgen zij voor de kinderen.

We hebben ook bewondering voor hun vermogen om projecten op te zetten en onverschrokken de moeilijkheden overwinnen als ze weten wat ze willen. Een andere eigenschap is hun zelfgave en toewijding voor hun gezin. De noodzaak om voor het dagelijks eten te zorgen heeft, in zekere zin, bijgedragen dat ze zichzelf zo organiseren dat ze hun gezinsverplichtingen niet verwaarlozen. Ze weten hun gezinsleven zelfs in harmonie te brengen met hun werk, waarmee ze het gezin financieel ondersteunen.

Wat is de rol van de vrouwen bij de evangelisatie van Latijns-Amerika?

Het is onmogelijk om hun bijdrage in getallen uit te drukken, omdat de toekomst van de mensheid in het gezin ligt. Binnen het gezin is het de vrouw die de eerste  doorgever is van menselijke en christelijke normen en waarden. Het is de vrouw die de kinderen het geloof en de christelijke deugden bijbrengt. Zij is het die de eenheid van het gezin bewerkstelligt. Deze eenheid is een groot goed voor de Kerk en de maatschappij. Bovendien geeft het gezin het spirituele en culturele erfgoed door. Het verzekert dat personen gesterkt worden in hun overtuigingen en het leert sociale verantwoordelijkheid en solidariteit.

Vrouwen, met hun aangeboren kwaliteiten, weten hoe ze elk individu kunnen respecteren en hoe ze door kunnen dringen in hun innerlijk leven. Met hun vrouwelijkheid geven ze de Kerk de mogelijkheden om samen te leven met anderen of diegenen te accepteren die anders zijn of om projecten te ondernemen voor hen die het meest hulpbehoevend zijn. Door hun morele kracht en aangeboren fijngevoeligheid en door dat talent om betrokken te zijn bij iedere persoon, kunnen vrouwen zorgen voor de ‘Huiskerk’ dat niet alleen het gezin is, maar ook de gehele Kerk.

Je zou kunnen zeggen dat op ons continent het bewaren van het geloof afhangt van hun vroomheid, hun persoonlijke heiligheid, het voorbeeld dat zij geven binnen hun gezinnen en hun toewijding voor de christelijke opvoeding van hun kinderen. Het zijn juist de authentieke christelijke gezinnen waar vanuit deugdelijke, echte burgers komen die de maatschappij licht en vreugde schenken.

Zenit