30 meter scheve toren

De H. Jozefparochie, toegewijd aan de zalige Josemaría Escrivá, is opgericht door het bisdom Barbastro. Het is de eerste kerk in Spanje die is toegewijd aan de stichter van het Opus Dei, die wel al een parochie heeft in Rome en kapellen in de Verenigde Staten, Portugal, Brazilië, Polen, Peru en Ecuador. De eerste steen werd op 16 maart 1997 gezegend door de toenmalige bisschop Ambrosio Echebarría.

Buitenaanzicht van de parochiekerk

De kerk is gebouwd op een perceel van 3000 m². De aparte structuur en scheve toren van 31 meter kan men al gemakkelijk zien vanaf de snelweg die om Barbastro heen richting de Pyreneeën loopt. De kerk ligt in een snel groeiende wijk, die 2300 gezinnen telt.

In de lichtbeuk van de nieuwe kerk is plaats voor duizend mensen; daarnaast is er een kapel met 200 plaatsen en een geluiddichte crèche voor vijftig kinderen, die vanuit het schip zichtbaar is. De architect, Heliodoro Dols, verklaarde dat het in de toren en het dak verwerkte koper “de goddelijkheid uitdrukt”, terwijl “heel het dak van de kerk zich richt naar en samenkomt in het tabernakel en de toren zich buigt naar de God-mens die in het tabernakel tegenwoordig is”.

De verdieping van de kerk heeft de vorm van een waaier, die zijn as heeft in het altaar. Bij de bouw zijn twee soorten baksteen gebruikt: “De donkere, die de mensheid en zijn zonden uitbeeldt, en de witte, die ons herinnert aan de goddelijkheid”. Het dak van de kerk doet denken aan de vorm van een duif, “zinnebeeld van de Heilige Geest”, bekroond door de scheve toren, “die de vinger Gods symboliseert”. De kerk heeft tevens een vergaderzaal in het souterrain voor 400 mensen, een woning voor de pastoor en parochiezalen. De architect betitelde de kerk, gemaakt van beton en bekende baksteen, als “ruim, waardig, doelmatig en modern”. De inwoners benadrukten het comfort van het gebouw, dat in de hoofdruimte geen trappen of pilaren heeft.

Het retabel, een werk van de Baskische beeldhouwer en maker van heiligenbeelden Agustín de la Herrán, heeft een oppervlakte van 16 m² en beeldt de zalige Josemaría uit, samen met de H. Maagd van Pilar, en de heiligdommen van Pilar en Torreciudad op een tweede vlak. De kunstenaar vervaardigde eveneens een houten Christusbeeld van grote omvang, 183 cm., geïnspireerd op de lijkwade van Turijn. In de twee altaren zijn de relikwieën geplaatst van de H. Raimundus, patroon van Barbastro, van de zalige Florentino Asensio, bisschop-martelaar van Barbastro, en van de zalige Josemaría.