Activiteiten in Rome omtrent zaligverklaring Álvaro del Portillo

Pelgrims kunnen van 29 september tot 2 oktober bidden bij het lichaam van de zalige. In twee basilieken in Rome zullen dankzeggingsmissen worden gehouden.

Mara Celani, woordvoerder van het Romeinse organiserend comité zaligverklaring.

Bisschop Álvaro del Portillo, eerste opvolger van de heilige Jozefmaria Escrivá de Balaguer in de leiding van het Opus Dei, zal op 27 september a.s. worden zaligverklaard in zijn geboortestad Madrid. Geschat wordt dat meer dan 100.000 pelgrims uit zestig landen naar Spanje komen om aan de plechtigheid deel te nemen. Informatie hierover kan worden gevonden op www.alvarodelportillo.org en www.alvaro14.org.

Het organiserend comité voor de zaligverklaring heeft een lijst in Rome geplande evenementen gepubliceerd. Bisschop del Portillo verbleef van 1943 tot aan zijn overlijden in 1994 in Rome. Zijn lichaam rust er in de crypte van de prelaatskerk van Onze Lieve Vrouw van de Vrede (Viale Bruno Buozzi 75).

Volgens Mara Celani, de woordvoerder van het Romeinse organiserend comité, zullen gedurende de dagen na de zaligverklaring een aanzienlijk aantal deelnemers aan de plechtigheid in Madrid naar Rome reizen. “We krijgen aanvragen,” aldus Celani, “van jongeren en ook ouderen die vanwege de zaligverklaring ook willen pelgrimeren naar de stad van de heilige Petrus om te bidden bij het lichaam van de nieuwe zalige.” Celani voegde hieraan toe, dat “veel gezinnen in Rome al aangeboden hebben dat zij pelgrims uit Afrika, Azië, Amerika en Oceanië graag in hun huis ontvangen.”

Geplande evenementen van 29 september tot 2 oktober

Van 29 september tot 2 oktober kunnen pelgrims in Rome de Basiliek van San Eugenio (Viale delle Belle Arti 10) bezoeken, om te bidden bij het lichaam van de nieuwe zalige. Het lichaam van Don Álvaro zal voor dat doel op 29 september om 18.00 uur vanuit de kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Vrede tijdelijk naar de basiliek worden overgebracht.

Spaanse Trappen in Rome (Foto Paolo Margari).

Op de patio naast de basiliek is gedurende dezelfde periode een tentoonstelling over het leven van de nieuwe zalige en de diverse sociale en educatieve projecten die hij in verschillende landen promootte. Ook wordt informatie gegeven over te ondersteunen ontwikkelingsprojecten die bisschop del Portillo initieerde in Nigeria, Ivoorkust en de Democratische Republiek Kongo, evenals een studiebeursfonds voor Afrikaanse priesters die in Rome studeren. Zie ook https://www.harambee-africa.org/en.html/.

Op dinsdag 30 september worden de Heilige Missen van dankzegging gevierd in de basilieken Sint Jan van Lateranen (om 11.00 uur) en in de Santa Maria Maggiore (om 16.30 uur). De celebranten zijn kardinaal Agostino Vallini, vicaris-generaal van Zijne Heiligheid voor het bisdom Rome, en kardinaal Santos Abril y Castelló, aartspriester van de Santa Maria Maggiore.

Op woensdag 1 oktober (om 10.00 uur) kunnen de gelovigen die hun eenheid met de Heilige Vader en dankbaarheid voor de zaligverklaring willen betonen, deelnemen aan de algemene audiëntie met paus Franciscus op het Sint Pietersplein.

Op donderdag 2 oktober (om 17.00 uur), wordt het Allerheiligste uitgesteld in de Basiliek San Eugenio, gevolgd door een zegen met een reliek van de zalige Álvaro. Daarna wordt zijn lichaam weer overgebracht naar de prelaatskerk Onze Lieve Vrouw van de Vrede.

Celani meldde eveneens dat dankzij vrijwilligers verschillende evenementen live via internet kunnen worden gevolgd. Deze service wordt verzorgd door studenten en docenten van de Faculteit Communicatie van de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis. De informatie wordt gepubliceerd via www.alvarodelportillo.org.

Meer informatie over Álvaro del Portillo en zijn proces van zaligverklaring staat op www.alvarodelportillo.org.

Organisatiecomité: Mara Celani (maracelani@gmail.com)

Informatiebureau van het Opus Dei in Rome: Manuel Sanchez – Bruno Mastroianni, Via dei Farnese 91/a, 00186 Rome(international@opusdei.org, mobiel +39 3334788131; telefoon +39 06 686 75 22).