Barbastro wijdt een kerk aan de zalige Josemaría toe

“De zalige Josemaría was een universeel inwoner van Barbastro. Hij volgde de voetsporen van Christus door de universele oproep van de Heer tot heiligheid te verkondigen en te beleven.” Juan José Omella, bisschop van Barbastro, verwees met deze woorden naar de stichter van het Opus Dei tijdens de plechtigheid, waarin een nieuwe parochie in zijn geboorteplaats aan de zalige Josemaría werd toegewijd.

De nieuwe kerk te Barbastro, toegewijd aan de zalige Josemaría Escrivá, werd op 8 december ingewijd.

De plechtigheid, die op 8 december jl. plaatsvond, werd bijgewoond door tweeduizend gelovigen, veertig priesters en drie bisschoppen: Juan José Omella; Ambrosio Echebarría, emeritus bisschop van Barbastro; en Javier Echevarría, Prelaat van het Opus Dei.

De wijding van de nieuwe kerk geschiedde volgens de voorgeschreven riten. Eerst de zegening en besprenkeling met wijwater van de muren van de kerk, “ten teken van boete en ter herinnering aan het doopsel”. Vervolgens werden als offergaven de bouwtekeningen en sleutels van de kerk aangeboden.

Een gelovige en de pastoor verrichtten voor de eerste maal vanaf de ambo de lezingen. Na de preek zalfde de bisschop van Barbastro het altaar met olie. Vervolgens zalfden de drie bisschoppen, twee vicarissen, zes dekens en een religieus de muren van de kerk. Na de bewieroking en verlichting van het altaar werden onder het altaar de relikwieën geplaatst van de H. Raimundus, patroon van Barbastro; van de zalige Florentino Asensio, bisschop-martelaar van Barbastro; en van de zalige Josemaría.

Na de eerste wijding werd het Allerheiligste naar het tabernakel gebracht. De celebranten, de architecten van de kerk en twintig gelovigen van de parochieraad ondertekenden de oorkonde van de wijding van de nieuwe kerk. Aan het slot van de viering werd de hymne tot de H. Maagd van Pilar gezongen, die samen met de zalige Josemaría een plaats op het hoofdretabel inneemt.