Benedictus XVI kondigt Jaar van de Priester af

Ter gelegenheid van het Jaar van de Priester (19 juni 2009- 19 juni 2010), roept de prelaat van het Opus Dei op om aan te sluiten bij deze intentie van de paus en te bidden voor vele priesterroepingen.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de heilige pastoor van Ars, Johannes Maria Vianney, is overleden, “die - aldus de paus - een waar voorbeeld is geweest van een herder die ten dienste stond van de kudde van Christus.”

De prelaat van het Opus Dei, Mgr. Javier Echevarria vraagt de leden, medewerkers en vrienden zich bij deze intentie van de Heilige Vader aan te sluiten. “Laten wij God onze Heer tijdens dit Jaar van de Priester dat door paus Benedictus XVI is uitgeroepen, smeken om priesterroepingen in de kerk en bidden voor de heiligheid van de priesters.”

De prelaat vervolgde: “Dit jaar is ook een goede gelegenheid om ons te verdiepen in ons begrip van het ambtelijk priesterschap dat essentieel verschilt van het algemeen priesterschap (vgl. Tweede Vaticaanse Concilie, dogmatische constitutie Lumen Gentium , nr. 10 ). Laten wij de Heer ook vragen om een levendige priesterlijke ziel voor alle gelovigen en dat wij de vreugde van deze gave weten door te geven aan de personen met wie wij omgaan.”

Bibliografie

In de vele teksten van de heilige Jozefmaria over het priesterschap, willen we u in het bijzonder attenderen op:

- Homilie Priester voor eeuwig ( De liefde voor de Kerk , nr. 34-50).

- Als Christus nu langs komt , nr. 79.

- De Voor , nr. 499.

- De Smidse , nr. 369 Kerkelijke teksten over het priesterambt

- Tweede Vaticaanse Concilie, decreet Presbyterorum Ordinis

- Johannes Paulus II, apostolische exhortatie Pastores Dabo Vobis (25 maart 1992)

- Benedictus XVI: Homilieën en toespraken over het Jaar van de Priester (zie o.a. www.rkdocumenten.nl ).