Bezoek van de prelaat aan Zuid-Afrika

Gedurende zijn recent korte bezoek aan Zuid-Afrika, ontmoette de prelaat van het Opus Dei mensen die deel nemen aan haar activiteiten voor christelijke vorming in Pretoria en Johannesburg.

Het Opus Dei begon in 1998 met het apostolisch werk in Zuid-Afrika. Er zijn nu centra in Johannesburg en Pretoria. Bovendien is de parochiekerk Mater Dolorosa (Onze Lieve vrouwe van de Smarten) toevertrouwd aan priesters van de prelatuur. 

De prelaat ontmoette de gelovigen en vrienden van het Opus Dei in het Sandton Convention Centre in Johannesburg. Tijdens deze familiebijeenkomst vroeg hij iedereen om te bidden voor de paus, de bisschoppen en alle priesters.

Een aantal aanwezigen werd in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Charles, een vader van drie jonge kinderen, vroeg hoe hij kan strijden tegen het materialisme en het streven naar een gemakzuchtig leven.

“Een geest van armoede,” zei bisschop Echevarria, “betekent niet dat je niets mag bezitten, maar wel onthechting van hetgeen wat men bezit met een bereidheid om er afstand van te doen. Recente pausen, van Pius XII tot paus Franciscus, zijn een groot voorbeeld van deze deugd.”

Lebo, een arts en bekeerling tot het katholicisme, wilde weten hoe een volle agenda met veel werk gecombineerd kan worden met een goed christelijk leven.

De prelaat benadrukte dat “zelfs als we na een lange moeilijke dag vermoeid zijn, we tijd moeten vinden voor gebed, omdat Jezus wil dat we met hem spreken over ons werk en onze zorgen, kortom, over ons eigen leven.”

Andere onderwerpen die aanbod kwamen hadden betrekking op de biecht en het bidden van de Heilige Rozenkrans. De prelaat eindigde het samenzijn door iedereen te bemoedigen om te zorgen voor de naasten, voor hen te bidden en oprechte interesse te tonen voor hun noden. 

De prelaat was ook in de gelegenheid om de aartsbisschop van Johannesburg te ontmoeten, Buti Joseph Tlhagale O.M.I. Ook maakte bisschop Echevarria een bedevaart naar de parochiekerk Mater Dolorosa.

In Pretoria ontmoette de prelaat universiteitsstudenten en priesters van het bisdom.