“De kinderen weten dat ik actief geloof. Daar kan in de klas open over worden gesproken”

Anne-Marieke geeft les op een basisschool en is getrouwd met Robert.

Al enige tijd werk ik op een basisschool. In de klas zijn er maar weinig kinderen die geloven of naar de kerk gaan. Toch probeer ik de kinderen iets mee te geven voor hun verdere leven: geduld hebben, glimlachen, beloftes nakomen, orde beleven. Ik vind het belangrijk om naast de kinderen te staan, en niet boven hen, waardoor vriendschap met hen ontstaat. Hierbij heb ik veel aan het voorbeeld van de heilige Jozefmaria die veel waarde hechtte aan trouw in de vriendschap met mensen, aan zorg voor details.

De kinderen weten dat ik actief geloof. Daar kan in de klas open over worden gesproken. We bidden ook in de klas. Er is dan ruimte om voor iets of iemand te bidden. De keus is aan de kinderen zelf of ze meebidden. Soms vragen kinderen die niet geloven te bidden voor een zieke vader of tante.

Ik streef er naar door de drukte van alledag omgang te zoeken met God. Dat helpt me om mijn werk goed te doen en positief te reageren op tegenslagen. Je kunt God immers geen werk aanbieden dat half gedaan is. Het is belangrijk iedere dag tijd vrij te maken voor gebed en daarin persoonlijke omgang met God te hebben om Hem de dingen van de dag en van het leven toe te vertrouwen. Wat ik van de heilige Jozefmaria geleerd heb, is dat alles wat je op je weg tegenkomt van waarde is. In alle dingen kun je God ontmoeten. Dus niet enkel in de kerk.

Op de middelbare school heb ik Robert leren kennen. Ruim zeven jaar later, op 25 april 2003, zijn we getrouwd. Hijzelf is niet katholiek opgevoed, maar vanaf het begin van onze vriendschap hebben we altijd veel gedaan om naar elkaar toe te groeien in geloof en begrip te hebben voor elkaars standpunten daarin. Dat het huwelijk een roeping is, dat het geheim van het huwelijksgeluk ligt in de alledaagse dingen en dat het eigen gezin het belangrijkste apostolaat is, vonden we terug in boeken van de heilige Jozefmaria. Daarin staat ook het volgende: elkaar elke dag proberen te veroveren en je liefde voor de ander te laten blijken en in die liefde voor elkaar samen te groeien. We proberen daar echt naar te streven. Enige tijd voor ons trouwen heeft Robert zich laten opnemen in de katholieke Kerk. Zo hadden we het grote geluk in eenheid van geloof aan ons huwelijk te beginnen.

Het getuigenis van Anne-Marieke staat in de brochure 'De vreugde van de kinderen van God', uitgegeven door het Informatiebureau van het Opus Dei.