Een hedendaags wonder

Telkens opnieuw verlicht God de paden van ons leven door verhalen van geloof en liefde op de meest gewone manieren. Voor Shirley Sangalang begon het op een noodlottige ochtend in april 1989, toen zij per ongeluk haar rechter oor met parfum besprenkelde.

Zij voelde een brandende pijn, veegde haar oor met een zakdoekje af, en vergat het voorval. Maar op de vierde dag kwam de pijn terug en op de vijfde dag werd die ondraaglijk. De arts die haar oor onderzocht zei haar, dat waarschijnlijk een operatie nodig zou zijn. “De manier waarop ze dat zei was alarmerend en ik werd bang,” zei Shirley, die toch al nooit graag naar ziekenhuizen ging.

Zij belde een bevriende arts en vroeg om een andere oorspecialist voor een tweede mening. Haar vriend ried haar dr. Eric Nubla aan, een keel-, neus- en oorarts aan het Makati Medisch Centrum. Dr. Nubla legde uit, de dat parfum een terugkerende schimmelinfectie veroorzaakte en dat deze haar trommelvlies volledig had opgegeten. “Het was zo ver gekomen, dat de schimmelinfectie werkelijk heel ernstig was,” zei Dr. Nubla. “Zij kwam hier twee maal per week, met veel pijn. Soms wilde ze wel huilen, als ik het oor schoon maakte. Maar ik moest wel agressief te werk gaan, anders zou de infectie haar hersenen kunnen bereiken.”

Shirley zei, dat ze ’s nachts niet kon slapen en dagen niet naar haar werk kon gaan. Zij had ook koorts vanwege de infectie en het hoorvermogen in haar rechter oor was verminderd. “Ik kon alleen maar de pijn voelen, die kon ik zelfs horen. Er kwam altijd etter uit het oor, als ik het schoon maakte. Ik had altijd slapeloze nachten wanneer ik een infectie had,” zei ze. Rond 1992 was het slechter geworden met haar oor vanwege de schimmelinfectie, en het leek niets anders aan op te zitten dan een operatie.

Dr. Nubla schreef oordruppels voor. Hij vroeg Shirley zelfs om haar oor met water en azijn te reinigen, maar het werd alleen maar erger. “Ik kon merken, dat de dokter gefrustreerd raakte, omdat hij wel vier of vijf verschillende soorten oordruppels voorschreef, maar het niet beter werd.”

Eind mei 1993, toen dr. Nubla Shirley’s oor aan het schoonmaken was, vroeg hij haar terloops of zij tot de zalige Josemaría Escrivá bad. Shirley antwoordde van ja, maar niet voor haar oor. Waarop de dokter zei: “Waarom zou je niet eens bidden voor de genezing van je oor?” Shirley antwoordde: “Dat zal ik doen, als U met mij mee bidt.”

Toen daagde dr. Nubla de zalige Escrivá uit: “Als u echt de heilige bent, zoals men van u vertelt, genees dan het oor van uw dochter.” Daarna vroeg hij Shirley een week later terug te komen.

De genezing

Maar Shirley kwam pas na drie weken terug. Toen zij kwam, was dr. Nubla verbaasd dat zij er goed uitzag en vrij van pijn was. Na haar rechter oor onderzocht te hebben, stond hij er verbaasd over, dat het helemaal vrij van ziekte was. Hij schreef op, dat “het trommelvlies volledig hersteld was en er geen spoor was van totale perforatie en aandoening.”

In zijn getuigenis zei dr. Nubla: “Ik voelde me zo beschaamd en ... een innerlijke overtuiging zei me, dat het de voorspraak van de zalige Escrivá was, waardoor Shirley genezen was, niet alleen voor haar eigen welzijn maar ook om mijn hart te winnen.”

Shirley’s genezing vond plaats in juni 1993. Meer dan zeven jaar later, tot op de dag van vandaag, heeft zij nooit meer een infectie in haar rechter oor gehad. Zij voegt eraan toe, dat zij met haar rechter oor nog beter kan horen dan met het andere.

Ria Yap // Philippine Daily Inquirer (Manilla)