Een schat doorgeven

De faculteit voor institutionele sociale communicatie van de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis in Rome is in 1996 opgericht. Haar doel is bisschoppen en kerkelijke instellingen van heel de wereld ten dienste te staan in hun taken op het vlak van de religieuze informatieverstrekking en de communicatiemedia.

Frederick, een student uit Kenia, in de radiostudio

Jan, Elizabeth, Jaime en Giovanni kwamen naar Rome met een eigen levenservaring en culturele achtergrond. Inmiddels hebben zij hun studie afgerond en werken ze bij een Slowaakse radiozender, een internationaal persagentschap en een diocesaan persbureau in Ecuador. Zij studeerden communicatiewetenschappen aan een jonge faculteit van de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis.

De faculteit voor institutionele sociale communicatie "ontstond in 1996 - vertelt de huidige decaan, Norberto González Gaitano - met het doel bisschoppen en kerkelijke instellingen van de hele wereld ten dienste te staan in hun taken op het gebied van de religieuze informatieverstrekking en de communicatiemedia. De Kerk doet niet alleen aan evangelisatie met haar specifieke middelen om de heilsboodschap te verbreiden. De Kerk staat ook onvermijdelijk en noodzakelijk in de belangstelling bij de media. Op beide terreinen heeft zij bekwame beroepskrachten nodig".

"Er zijn diverse initiatieven op dit vlak en onze faculteit is er een van - stelt Mariano Fazio, de eerste decaan van de faculteit. Zoals bij veel andere gelovigen het geval is, zijn wij zeer gemotiveerd in het aanbieden van kwalitatief hoogstaand universitair onderwijs ten dienste van de Kerk".

De culturen vanuit het geloof nieuwe kracht geven

Francesco Pamphili, hoogleraar audiovisuele productie aan de faculteit

Het licentiaatsprogramma van de faculteit omvat vier jaar, waarin theologisch-filosofische en humanistische vakken, en ook sociale en institutionele communicatie van de Kerk aan bod komen. Vakken als fundamentele moraaltheologie of ecclesiologie worden aangevuld met literatuur en communicatie van het geloof, theorie en geschiedenis van de filmkunst, retorica en andere meer specifieke vakken als openbare mening, audiovisuele communicatie of 'media relations'. De studenten leren hier de benodigde intellectuele vaardigheden voor hun taak op het gebied van de communicatie.

Het gaat niet alleen om het zich eigen maken van communicatie-technieken, maar ook om de christelijke boodschap te integreren in de hedendaagse wereld, haar in de media verstaanbaar te maken en haar vitaliteit en waarde te tonen voor de verschillende culturen van de 21e eeuw. De Romeinse basilieken, de middeleeuwse kunst, de gewijde muziek, de geestelijke literatuur en de liturgie tonen aan, dat de Kerk al twintig eeuwen bezig is met het doorgeven van de boodschap die zij heeft ontvangen; voor de Kerk is communicatie niets nieuws, maar een lange traditie.

De beroepswereld

Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis

Op gezette tijden hebben de studenten ontmoetingen met mensen die beroepsmatig in de communicatie bezig zijn; zij laten hen delen in hun werkervaringen en beantwoorden hun vragen. In deze jaren heeft de faculteit bezoek ontvangen van tientallen journalisten, woordvoerders, directeuren van informatie- en persbureaus, televisieproducenten, verslaggevers. Om er slechts enkelen te noemen: Dennis Redmont (Associated Press), Alessandra Stanley (New York Times), Dino Boffo (Avvenire), Leonardo Mondadori (uitgeverij Mondadori), Luigi Accatoli (Corriere della Sera), Ettore Bernabei (productie Lux), Herbert Schoeffer (voorzitter van de IMMI Productions, Hollywood), Ludwig Ring Eifel (nieuwsagentschap KNA), Orazio Petrosillo (Il Messagero), Alan Albarran (uitgever van The Journal of Media Economics), Stefano Lucchini (hoofd communicatie van Confindustria, Italië), Giancarlo Polenghi (staflid van persagentschap MCM, uit Florence).

De ontmoetingen dragen bij tot een beter begrip van de problemen, die journalisten hebben bij religieuze berichtgeving; zij stellen ook in staat te leren van andere professionals op het gebied van communicatie en persbureaus. Als aanvulling op hun academische vorming lopen de studenten tijdens de zomermaanden stage bij een communicatie-instelling of -medium. In de afgelopen jaren hebben zij bijvoorbeeld gewerkt bij het informatiecentrum van de Wereldjongerendagen (Italië), Radio Sololá (Guatemala), Vatican Information Service (Vaticaanstad), Catholic Information Center (VS), Eternal World Television Network (VS), La Voce del Popolo (Italië) en het informatiebureau van het Mariaheiligdom van Torreciudad (Spanje).

De faculteit voor institutionele sociale communicatie is nog jong. Misschien daarom heeft ze haar wens duidelijk voor ogen: het beroepsmatig zoeken naar vormen om de schat van het geloof uit te dragen, die altijd actueel blijft.

Johannes Paulus II: de Blijde Boodschap in heel de maatschappij verbreiden

Mgr. Clavell, rector van de universiteit, met Joaquín Navarro Valls, woordvoerder van de paus

Paus Johannes Paulus II ontving in mei 1999 professoren, studenten en administratieve medewerkers van de Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis in audiëntie. In zijn toespraak zei de paus over de faculteit voor communicatiewetenschappen, dat "ik met waardering bemerk, dat uw universiteit een antwoord wil geven op iets wat in de hedendaagse wereld uiterst noodzakelijk is, namelijk met deskundigheid en in kerkelijke zin de sector van de openbare mening en de moderne sociale communicatiemedia ertoe aan te zetten een steeds beter en dieper begrip te krijgen van de rijkdom die uit het leven van de Kerk ontspringt; daartoe heeft uw universiteit de faculteit voor institutionele sociale communicatie opgericht, met het doel op specifieke wijze mensen te vormen om met de bisschoppen, de bisschoppenconferenties en andere kerkelijke instellingen samen te werken bij het doorgeven van correcte informatie over de Kerk door middel van de sociale communicatiemedia. Het gaat om een initiatief dat rekening houdt met de huidige eisen op communicatiegebied. Ik wens u van harte toe, dat uw inspanning de verbreiding en inculturatie van het evangelie, de blijde boodschap van waarachtige bevrijding, in alle sectoren van het maatschappelijk en burgerlijk leven mag bevorderen".

De Universiteit van het Heilig Kruis

De Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis is een instelling voor onderzoek en onderwijs in de kerkelijke wetenschappen. Zij is opgericht door de Heilige Stoel en bestaat uit de faculteiten van theologie, filosofie, kerkelijk recht en institutionele sociale communicatie, en uit het Hoger Instituut voor godsdienstwetenschappen all'Apollinare. De faculteiten bieden een universitair curriculum aan, die de graad van baccalaureaat, licentiaat en doctor verlenen.

De Universiteit vindt haar oorsprong in het verlangen van de zalige Josemaría, de stichter van het Opus Dei, om in Rome een universitair centrum van onderzoek en vorming in de kerkelijke wetenschappen op te richten ten dienste van geheel de Kerk. Ze is toevertrouwd aan de prelatuur van het Opus Dei en de grootkanselier is Mgr. Javier Echevarría, prelaat van het Opus Dei.

De universiteit wordt in stand gehouden door de edelmoedigheid van velen die door hun schenkingen bijdragen aan het studiebeurzen- en huisvestingsfonds voor de studenten. Vaak genoeg werpen deze bijdragen hun vruchten af op duizenden kilometers van de plaats van herkomst, misschien wel aan het andere einde van de aardbol, waar de afgestudeerden werkzaam zijn als professor aan een seminarie, als gedelegeerde voor de communicatiemedia, hoogleraar van kerkelijke faculteiten, pastoor, advocaat aan een diocesane curie, of op andere pastorale terreinen.