Eerste lustrum heiligverklaring Jozefmaria Escrivá

Zondag 7 oktober werd gevierd dat vijf jaar geleden paus Johannes Paulus II de stichter van het Opus Dei, Jozefmaria Escrivá, heilig verklaarde. De viering bestond uit een plechtig gezongen heilige Mis en een receptie na afloop. Ook werd gememoreerd dat het precies 48 jaar geleden was dat Mgr. Hermann Steinkamp het Opus Dei in Nederland bracht.

Op 6 oktober 2002 werd Jozefmaria Escrivá heilig verklaard door paus Johannes Paulus II. Bij de plechtigheden waren meer dan driehonderdduizend mensen aanwezig die het Sint Pietersplein tot aan de Tiber in Rome vulden.

Ter gelegenheid van dit eerste lustrum werd op zondag 7 oktober de Heilige Mis opgedragen om God te danken voor deze heiligverklaring. Zo'n 300 mensen waren voor deze gelegenheid naar de Onze Lieve Vrouwekerk in Amsterdam gekomen. Hoofdcelebrant was Mgr. G. Schnell, regionaal-vicaris van het Opus Dei in Nederland. Met hem concelebreerden Mgr. Hermann Steinkamp en andere priesters.

In zijn preek herinnerde Mgr. Schnell "dat de stichter van het Opus Dei zelf eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw hier in deze kerk is geweest. De huidige prelaat van het Opus Dei, Mgr. Javier Echevarría, heeft toen samen met de heilige Jozefmaria in het transept van de kerk, vóór de icoon van onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand de rozenkrans gebeden."

De stichter ondernam in die jaren een aantal reizen door Midden-Europa. Tijdens een van die reizen kwam hij eens in de Onze-Lieve-Vrouwekerk terecht omdat Don Alvaro del Portillo, zijn opvolger als hoofd van het Opus Dei, vlakbij een bespreking had. Hij bad dus hier voor de Paus en voor de toekomst van het apostolaat van het Opus Dei.

Paus Johannes Paulus II verwoorde dit op 7 oktober 2002, vijf jaar geleden, op het Sint Pietersplein als volgt: "De heilige Jozefmaria was door de Heer uitgekozen om aan te geven dat de gewone activiteiten waaruit het dagelijks leven bestaat, een weg tot heiligheid zijn. Men zou kunnen zeggen dat hij de heilige van het gewone was. Vanuit dit perspectief bezien openbaart het gewone leven een onverwachte grootsheid."

Eerste jaren in Nederland

De stichter met de eerste drie leden van Nederland. Links Hermann Steinkamp.

Mgr. Schnell sprak over de dienst van het Opus Dei aan de plaatselijke kerk en over de goede betrekkingen met de verschillende bisschoppen van Haarlem.

De geschiedenis van het Opus Dei in Nederland begint op 7 oktober 1959, met de komst van de toen pas gewijde priester Hermann Steinkamp in Amsterdam om te onderzoeken of een vestiging van een centrum van het Opus Dei mogelijk zou zijn. Een studentenhuis startte met de hulp van nog enkele jonge beroepsmensen van het Opus Dei en met de zegen van de bisschop van Haarlem Mgr. Van Doodewaard.

Op 6 september van het jaar 1961, kwam de heilige Jozefmaria in Amsterdam aan om deze drie eersten te bemoedigen. "Hij zei toen tegen zijn geestelijke kinderen dat ze zich de cultuur en de gewoonten van het land eigen moesten maken en veel bidden voor het toekomstig apostolisch werk," aldus Mgr. Schnell.

Mgr. Zwartkruis gaf toestemming voor de oprichting van verschillende centra; Mgr. Bomers stond aan de wieg van de komst van priesters van het Opus Dei in de Onze Lieve Vrouwekerk en benoemde Mgr. Steinkamp als eerste rector.

"Enkelen onder u zullen zich goed kunnen goed herinneren hoe de huidige bisschop, Mgr. Punt, net vóór het begin van de eerste Sacramentsprocessie tegen ons zei: en nu gaan wij met God op straat! Later moest ik eraan denken dat dit een van de geliefde gewoontes van de heilige Jozefmaria was, samen met God op straat gaan, in het besef dat wij Hem in ons hart dragen. Contemplatief midden in de wereld zijn."

De Spatzenmesse van Mozart en het Salve Regina van Schubert werden meesterlijk uitgevoerd door het Alphonsuskoor.

Na de Mis gingen veel mensen naar het naast de kerk gelegen Ontmoetingscentrum De Oude Gracht om een kop koffie of wat fris te drinken en de tijd te nemen om bekenden te groeten. Het mooie weer heeft ertoe bijgedragen dat de sfeer ook in de tuin van het Ontmoetingscentrum zeer gezellig was. Al met al veel reden tot dankbaarheid.