Eerste plechtige Heilige Mis Eugen Graas

In een stampvolle Onze Lieve Vrouwekerk in Amsterdam celebreerde Eugen Graas zijn eerste plechtige eucharistieviering in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden.

“Als priester van de prelatuur van het Opus Dei zal ik mij wijden aan de taken die de Prelatuur mij heeft toevertrouwd en toe zal vertrouwen”. Eugen Graas werd op 26 mei 2007 in Rome priester gewijd door de prelaat van het Opus Dei, Mgr. Javier Echevarría. Daarop volgde een periode van het opdoen van werkervaring in Sevilla en keerde hij terug naar Amsterdam. Op dit moment bestaat zijn werk vooral uit het geven van bezinningen, het werken onder de jongeren en pastoraal werk in de aan de Keizersgracht gesitueerde Onze Lieve Vrouwekerk te Amsterdam. Hij wil met veel vertrouwen werken aan de toekomst van de kerk en steunt daarbij op het gebed.

“Vandaag is het feest voor de Prelatuur van het Opus Dei, voor de familie en voor de kerkgemeenschap en zijn wij blij een nieuwe priester in ons midden te hebben,” zo luidden de welkomstwoorden van de regionaal vicaris van het Opus Dei en tevens rector van de Onze Lieve Vrouwekerk, Christian van der Ploeg.

In de homilie sprak hij ondermeer over het feit dat priesters worden gewijd om te dienen en een garantie zijn om de sacramenten te kunnen blijven ontvangen. Met woorden van de stichter van het Opus Dei, Jozefmaria Escrivá, sprak vicaris Van der Ploeg over het belang van de opvoeding en dat het voorbeeld van de ouders doorslaggevend is in het leven van de kinderen. “Jullie hebben 90 procent van de roeping te danken aan jullie ouders.” Bij de offerande hielpen de ouders van Eugen Graas bij het voorbereiden van de gaven door water en wijn aan te reiken. Destijds, in de woelige jaren ’60-’70, maakten zij zich zorgen over de godsdienstige vorming van hun kinderen en zochten zij contact met het Opus Dei. Inmiddels zijn twee van hun zonen priester.

“In deze kerk zijn wij omringd door heiligen, maar één heilige heeft in levende lijve gebeden bij het Maria-altaar hier vooraan in deze kerk: Jozefmaria Escrivá. Hij heeft de weg gewezen voor een heilig leven midden in de wereld. Hij hield de priesters voor dat zij als een tapijt moesten zijn waarover de mensen zacht zouden kunnen lopen en benadrukte hun dienstbaarheid en beschikbaarheid”.

In het Ontmoetingscentrum De Oude Gracht naast de kerk stond een lange rij familieleden, kerkgangers en leden van het kerkbestuur, collega’s en vrienden uit het hele land, om Eugen Graas te feliciteren.