Feestdag H. Jozefmaria in vijf steden gevierd

De liturgische feestdag voor de heilige Jozefmaria is in meerdere steden gevierd. Dit jaar viel het samen met de beëindiging van de eerste fase in het zaligverklaringproces van zijn opvolger Don Alvaro.

De heilige Jozefmaria en Don Álvaro del Portillo.

In Amsterdam, Hengelo, Maastricht en Utrecht is het inmiddels een traditie geworden om de liturgische feestdag van de stichter van het Opus Dei te vieren met een plechtige eucharistieviering en aansluitend boekenverkoop en een informele receptie.

Dit jaar valt dit feest samen met de beëindiging van een belangrijk onderdeel van het proces van heiligverklaring van Mgr. Alvaro del Portillo, de eerste opvolger van de stichter van het Opus Dei. Zijn trouw is voor iedereen een aansporing om een bron van heiligheid te zijn.

Ook werd in de verschillende homilieën gerefereerd aan het Paulus-jaar, waarin paus Benedictus de XVI ieders inzet verwacht om het evangelie in zijn eigen omgeving door te geven.

Dit jaar werd voor het eerst de H. Mis ter ere van de heilige Jozefmaria in Tilburg opgedragen.

Nieuw was dit jaar de druk bezochte H. Mis in Tilburg, waar vooral mensen uit de omgeving in dankbaarheid stil stonden bij het leven van de heilige Jozefmaría Escrivá. De woorden van Johannes Paulus II uit de homilie van 6 oktober 2002 op de dag van de heiligverklaring werden gebruikt om te benadrukken dat het Opus Dei mensen helpt om de heiligheid te zoeken in het gewone leven, door een sportieve innerlijke strijd te voeren in de dagelijkse omstandigheden.