“Het geeft mijn leven een breder perspectief”

Míriam Olid, docente aan een hbo-instelling in Amsterdam, is een van de ongeveer 150 leden van het Opus Dei in Nederland.

Na haar middelbare school in Spanje kwam zij via haar zusje in contact met mensen van het Opus Dei. Het was een ware ontdekking en precies het antwoord op haar zoektocht: God vinden in haar dagelijkse bezigheden. Toen zij 19 was, voelde ze de roeping om bij het Opus Dei te behoren. Op haar 25ste werd ze definitief aangenomen.

“Het Opus Dei is een personele prelatuur", zegt ze. “Dit is een organisatiestructuur zoals die door het Tweede Vaticaanse Concilie is voorzien om specifieke pastorale taken uit te voeren. In de praktijk houdt dit in dat ieder lid, man of vrouw, vrij is zijn of haar leven in te vullen volgens eigen wensen. De meeste leden zijn gewoon getrouwd. Ongeveer 30 procent kiest voor het celibaat. De leden gaan voor hun godsdienstbeleving gewoon naar hun eigen parochiekerk. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan de vorming van het Opus Dei: lessen, voordrachten, bezinningsdagen en geestelijke begeleiding."

Voor Míriam betekent het lid zijn van het Opus Dei heel veel. Het geeft haar leven een duidelijk doel. “De roeping houdt in dat je als gelovig mens in de gewone omstandigheden en in het bijzonder door de heiliging van het werk een leven probeert te leiden dat volledig overeenstemt met het geloof. Om dit doel te bereiken, geeft het Opus Dei geestelijke vorming en pastorale zorg aan de eigen gelovigen en aan vele anderen. Het geeft mijn hele leven een breder perspectief, meer inhoud. Ik weet dat een les van mij voor God veel meer waarde heeft als ik die van tevoren aan Hem heb opgedragen. Met de hulp van het Opus Dei leer ik mezelf kennen. Ik krijg steeds meer inzicht in mijn sterke en zwakke punten en weet steeds beter hoe ik tot actie moet overgaan om zwakke punten aan te pakken en mijn goede eigenschappen te gebruiken."

De stichter, Jozefmaria Escrivá, noemde het Opus Dei zelf een “ongeorganiseerde organisatie", omdat iedereen in zijn eigen omstandigheden Opus Dei probeert te zijn. Mannen en vrouwen kunnen dezelfde bestuurs- en vormingstaken uitvoeren. De leden geven een financiële bijdrage naar draagkracht voor de apostolische werken van het Opus Dei (hulp bieden aan hulpbehoevenden, door onder andere ziekenhuizen en scholen te financieren) en kunnen hun eigen voorkeur voor bepaalde projecten aangeven. “Tegelijk", zegt Míriam, “is het Opus Dei een familie. Dat wordt weerspiegeld in de huiselijke sfeer van de centra, in de eenvoud en het vertrouwen in de omgang met elkaar en in begrip en fijngevoeligheid in het dagelijks leven."

Bron: En Route, lente 2005