Hoofd Opus Dei Nederland kapelaan van de paus

Paus Benedictus XVI heeft vicaris mr.dr. C.G.E. van der Ploeg benoemd tot zijn kapelaan. Hij mag zich voortaan monseigneur noemen.

Van der Ploeg is sinds 2008 hoofd (regionaal vicaris) van het Opus Dei in Nederland. Hij is in 1959 in Maastricht geboren. Na zijn rechtenstudie in Amsterdam studeerde hij theologie in Rome, waar hij ook promoveerde in de filosofie. Hij werd in 1988 priester gewijd.

Sinds 1991 is hij werkzaam in het landelijke bestuur van het Opus Dei in Nederland. In 1999 werd hij door de bisschop van Haarlem benoemd tot studentenpastor in Amsterdam en een jaar later tot rector van de Amsterdamse Onze Lieve Vrouwekerk. Beide functies voor het bisdom Haarlem vervulde hij tot 2008.

Het Opus Dei – Latijn voor 'Werk van God' – is een internationale instelling van de Rooms katholieke kerk. Het is in 1928 gesticht door de heilige Jozefmaria Escrivá en kreeg in 1982 zijn definitieve juridische vorm, toen het door paus Johannes Paulus II werd opgericht als personele prelatuur.

Het Opus Dei wil onder alle mensen de christelijke boodschap verspreiden dat iedereen, zonder uitzondering, geroepen is heilig te worden.

In ons land zijn er centra van het Opus Dei in Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Hengelo en Moergestel.