Jaarbijeenkomst van het Murray Hill Institute in New York

Het Murray Hill Institute in New York organiseerde in oktober zijn tweede "conferentieweekeinde" met als thema "Integriteit en ethiek op het werk". Meer dan honderd vrouwelijke professionals wisselden ervaringen uit over de ethiek in het werk, het zakenleven, de juristerij, de gezondheidszorg en het onderwijs.

In de eerste lezing stond dr. Karen Bohlin, executive director van het Center for the Advancement of Ethics and Character van de Boston University stil bij het voorbeeld van de ethiek en integriteit van de hulpverleners die hun leven gaven bij het redden van mensen na de ramp van 11 september 2001 in het WTC:

“Honderden brandweerlieden en politiemannen hebben zich gehaast de brandende gebouwen binnen te gaan terwijl duizenden mensen naar buiten ijlden Velen van hen stierven bij het instorten van de torens, waar zij alleen binnengegaan waren met de bedoeling anderen te redden of te helpen. Op zijn minst een persoon weigerde zijn collega in de steek te laten die in een rolstoel zat. De katholieke aalmoezenier van het brandweerkorps liet het leven tijdens het uitoefenen van zijn dienstwerk midden tussen de puinhopen. Een ontelbare hoeveelheid mensen haastte zich en verdrong elkaar bij de trappen waar alleen maar rook was. Drie mannen in een van de gegijzelde vliegtuigen hadden de moed zich, in de wetenschap dat het hun de kop zou kosten, zich op diegenen te storten die van plan waren van het vliegtuig een moordwapen voor duidenden slachtoffers te maken.”

Kathleen Driscoll, Vicepresident van Direct Brokerage bij John Hancock Life Insurance, moeder van zes kinderen, zei dat "ethiek is het verschil te weten tussen goed en kwaad, te weten trouw te zijn aan zijn eigen woord". Zij verklaarde, dat de meerderheid van de ondernemingen die een ethische code hebben deze ontwikkeld hebben als reactie op wettelijke voorschriften of dat deze van oudsher bestond, danwel dat deze ondernemingen gesticht waren met een zending.

Dr. Barbara Payne Rockett, die deel uitmaakt van de Board of Directors van de American Medical Association, nam een paar ethische onderwerpen op het gebied van de geneeskunde voor haar rekening, zoals het onderzoek naar stamcellen. Dr. Rockett, voormalig voorzitter van de Massachussets Medical Society – een instelling die het New England Journal of Medicine publiceert – gaf een lezing met als titel "ethische principes als leidraad voor medische beslissingen". Tevens beantwoordde zij veel vragen van de aanwezigen.

Murray Hill Institute, gesticht in het jaar 2000 door een groep beroepsbeoefenaren met als doel positieve veranderingen in de beroepssfeer te bewerkstelligen organiseert activiteiten waarbij vrouwen bijeen komen om ideeën en ervaringen over hun rol in de samenleving uit te wisselen. De programma's van het instituut die bedoeld zijn voor vrouwen met een werkkring op in verschillende sectoren van de samenleving, is geïnspireerd op het onderricht van de zalige Josemaría. In het jaar 2002, een eeuw na de geboorte van de stichter van het Opus Dei, zal de jaarbijeenkomst van Murray Hill Institute als thema meekrijgen "Josemaría Escrivá: het werk en de betekenis van het leven".