Landbouwschool Las Garzas in Chili

De landbouwschool Las Garzas ligt 150 km ten zuiden van de hoofdstad Santiago de Chile. Bij de oprichting in 1963 telde de school achttien leerlingen.

Het werkrooster in Las Garzas is intensief. De dag begint vroeg. Voor de lessen maken de leerlingen hun bedden op, laten hun kamers schoon achter en maken een uur huiswerk in de studiezaal of bibliotheek. Na het ontbijt zijn er theorielessen tot aan de lunch. ’s Middags hebben ze om toerbeurt praktijkles op de verschillende stukken land. Aan de school is een priester verbonden die dagelijks de heilige Mis opdraagt voor belangstellenden. Sinds haar oprichting heeft de school de geestelijke vorming toevertrouwd aan het Opus Dei.

De zalige Jozefmaria heeft de oprichting en ontwikkeling van deze landbouwschool van dichtbij gevolgd. Het oprichtingscomité van Las Garzas ontstond onder zijn aanmoediging en bestond uit diverse mensen, onder wie leden van het Opus Dei.

Begin jaren 70 zei de stichter van het Opus Dei tot de leraren van de school: “Jullie onderricht en voorbeeld, jullie geduld en toewijding, jullie kennis en godsvrucht zijn allemaal van belang. Zonder het door te hebben, geven jullie de leerlingen een degelijke vorming.”

Las Garzas heeft van alles wat

De ontwikkelingen in de landbouw en de veeteelt worden steeds diverser en verfijnder. Daarom hebben de honderd hectare van Las Garzas van alles wat: een melkveehouderij, een kalverenfokkerij, een wijngaard en landbouwgewassen, een fabriekje voor conserven, een werkplaats voor landbouwmachines, een landbouw- en veeteeltlaboratorium ten behoeve van de boeren in de omgeving en een computerruimte. Dertig leraren, onder wie oud-leerlingen van Las Garzas, stellen de lesprogramma’s samen. De eerste jaren hebben theoretische vakken de overhand; de laatste twee jaar de praktijklessen.

Buiten de lessen om is er een scala van vormende en ontspannende activiteiten. Zo heeft in 2001een tiental leerlingen samen met een leraar de tuin bijgehouden en het onderhoud verzorgd van de nabijgelegen school van Santa Eugenia. Het gaf hun veel voldoening deze school te kunnen helpen, waarvan verschillende leerlingen naar Las Garzas zijn gegaan. Er wordt ook catechese gegeven en vrijwilligerswerk gedaan, waaronder het bezoeken van minderbedeelde gezinnen uit de omgeving. Voor de ontspanning zijn er kampioenschappen in diverse takken van sport.

Las Garzas schenkt veel aandacht aan de vernieuwing van onderwijsmethodes en technologie. Onlangs is een nieuwe leer-unit in gebruik genomen die de leerlingen moderne audiovisuele middelen ter beschikking stelt. Hierdoor zijn ze in staat zelfstandiger te werken en zichzelf van de nodige informatie te voorzien, waarop het lerarencorps weer kan inspelen.

Bij voltooiing van hun opleiding krijgen de leerlingen het diploma van het middelbaar landbouwonderwijs. Daarna kunnen ze aan het werk bij landbouwbedrijven in de omgeving of elders in het land en soms in het buitenland. Er bestaat een actieve vereniging van oud-leerlingen die ruim zeshonderd leden telt. Elk jaar worden voor deze doelgroep bijscholingscursussen en andere evenementen georganiseerd. Op dit moment heeft de school 150 leerlingen.