​Nederlandse en Ierse Scholieren ontmoeten jonge Syrische asielzoekers

Nederlandse en Ierse scholieren hebben een deel van hun vakantie besteed om deel te nemen aan het Engelstalige 'International Leadership Exchange Programme' met als thema “Migrants at our doorstep”.

Het Syrische team met enige Ierse deelnemers.

De immigratie crisis is op dit moment een van de meest urgente uitdagingen. Veel mensen uit verre delen van de wereld hebben huis en haard verlaten vanwege oorlog en vervolgingen. Maar zij zijn lang niet altijd welkom in delen van Europa. Het uitwisselingsprogramma was erop gericht om Nederlandse en Ierse scholieren zich te laten verdiepen in en vertrouwd te maken met deze problematiek. Door middel van allerlei activiteiten werden ze uitgedaagd en gestimuleerd om een open houding aan te nemen en ‘de handen uit de mouwen te steken’, waarbij het vermogen om anderen daadwerkelijk te helpen centraal stond.

Er was voor gekozen om het thema samen te laten vallen met het Jaar van Barmhartigheid, dat door Paus Franciscus is afgekondigd.

De Leadership Exchange op bezoek in Den Haag.

Het uitwisselingsprogramma vond grotendeels plaats in centrum De Grote Bunte gelegen in Nunspeet (Gelderland). De scholieren – allen tussen de 15 en 18 jaar – hebben door het uitwisselingsprogramma een grotere sociale betrokkenheid en bewustzijn gekregen. Dit zal hen helpen om verantwoordelijke burgers te worden, die in staat zullen zijn om hun talenten, tijd en energie te besteden aan anderen.

Hani vertelt aan de Nederlandse en Ierse jongeren over zijn vlucht uit Homs (Syrië)

Het programma hield onder meer in het voeren van debatten, het geven van presentaties en sport. Hoogtepunt was een internationaal basketbaltoernooitje met Ierse, Nederlandse en Syrische tieners. Dit vond plaats in sporthal Welgelegen in Utrecht. Een van de Syrische vluchtelingen, Hani, die zichzelf Engels heeft aangeleerd, gaf een ooggetuigenverslag van de gevaarlijke boottocht van Turkije naar Griekenland en hoe hij vervolgens in 15 dagen naar Nederland is gelopen, waar hij asiel heeft aangevraagd.

Het Programma werd gezamenlijk georganiseerd door Stichting Josko uit Utrecht en Brosna Educational Centres, een Ierse non-profit instelling. Beide instellingen hebben de geloofsvorming, die werd aangeboden tijdens deze activiteit, toevertrouwd aan het Opus Dei.