Paus Franciscus: bid zo vaak mogelijk de Rozenkrans

Paus Franciscus heeft opgeroepen zo vaak mogelijk de rozenkrans te bidden, “in vele opzichten de samenvatting van het verhaal van Gods barmhartigheid”. Ook vroeg hij om barmhartigheid niet te verwarren met liefdadigheid.

Geheimen van de Rozenkrans: Klik hier.

Zaterdagavond 8 oktober ontving de paus op het Sint-Pietersplein delegaties uit Mariabedevaartsoorden van over heel de wereld. Volgens het Vaticaan namen negentig afvaardigingen uit 38 landen – van het Franse Lourdes tot het Mexicaanse Guadalupe – deel aan de gebedswake in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Rozenkrans is 'samenvatting verhaal Gods barmhartigheid'

In een meditatie raadde Franciscus de mensen aan, zo vaak mogelijk de rozenkrans te bidden. Die is “in vele opzichten de samenvatting van het verhaal van Gods barmhartigheid”, zei hij tegen de enkele duizenden aanwezigen.

De paus wees de opvatting af, dat het bij de rozenkrans om een van de wereld afgekeerde vroomheid zou gaan. Het rozenkransgebed voert niet weg van de zorgen van het leven, maar roept er veeleer toe op zich “in het verhaal van alle dagen te begeven, om de tekenen van de aanwezigheid van Christus” te kunnen herkennen.

Oktober, rozenkransmaand

Voor de wake was de beroemdste Maria-icoon van Rome, de Salus Populi Romani, van de basiliek Santa Maria Maggiore naar het Sint-Pietersplein gebracht. De maand oktober staat in de katholieke Kerk traditioneel in het teken van het rozenkransgebed.

Barmhartigheid

Ook keerde de paus zich tegen een inflationair gebruik van het begrip barmhartigheid. Dat mag niet eenvoudigweg gelijkgesteld worden met mensvriendelijkheid en liefdadigheid, zei hij in een dit weekeinde vrijgegeven videoboodschap voor een Argentijnse christelijke vrijwilligersorganisatie.

Het is goed, liefdadige werken te doen, maar “het is geen barmhartigheid, dat is een andere zaak”, zei Franciscus. Barmhartigheid betekent veeleer zich in het hart met de ellende van de ander te verenigen en zich daardoor te laten verwonden.

Net zomin mag barmhartigheid worden verwisseld met medelijden of treurigheid, ging de paus verder. Barmhartigheid is geen prestatie maar een genade, voegde hij toe, waar men God om moet vragen. Bovendien kan alleen een mens die zelf barmhartigheid ervaren heeft, ervaren zijn.

KNA