Paus kondigt heiligverklaring Opus Dei-oprichter aan

VATICAANSTAD (ANP) - Paus Johannes Paulus II heeft donderdag de komende heiligverklaring van de oprichter van het Opus Dei (Werk Gods) Josemaría Escrivá de Balaguer, van pater Pio en van de Mexicaanse indiaan Juan Diego bekendgemaakt.

Daartoe ondertekende hij de desbetreffende decreten. De datum van de heiligverklaringen is nog niet bekend. In de decreten worden drie wonderen als authentiek erkend die na hun dood zijn toegeschreven aan Escrivá, Pio en Diego. Zo'n wonder is een voorwaarde om heilig te worden verklaard.

De Spanjaard Escrivá werd op 9 januari 1902 geboren. In 1928 richtte hij het Opus Dei op, een wereldwijde prelatuur met inmiddels 80.000 leden, van wie de meesten leek zijn. Zij willen gelovigen in alle lagen van de bevolking aanmoedigen om een leven te leiden dat volledig in overeenstemming met het geloof is. De paus verklaarde Escrivá, die in 1975 overleed, in 1992 zalig.

De arts Manuel Nevado Rey, die aan de zeldzame ziekte radiodermatitis leed, genas dat zelfde jaar op voorspraak van Escrivá. Deze ongeneeslijke ziekte komt voor bij artsen die langdurig aan röntgenstraling hebben blootgestaan. Van een kennis had hij een bidprentje van de stichter van het Opus Dei gekregen. Die had hem aangespoord Escrivá's voorspraak in te roepen voor de genezing.

De huidige prelaat van het Opus Dei, mgr. Javier Echevarría, zei dat de erkenning van het wonder voor hem een aanleiding tot vreugde is. “Enkele dagen voor Kerstmis smeek ik God dat hij ons het wonder van de vrede geeft, van de vrede die soms onbereikbaar lijkt.”

De genezing van de Italiaanse jongen Matteo Pio Collella, die aan meningitis leed, wordt toegeschreven aan pater Pio. De Italiaanse priester had sinds zijn 31e jaar, net als Jezus na diens kruisiging, wonden in zijn handen, voeten en borst (de zogenaamde stigmata). Op zijn voorspraak zouden talloze mensen van een ongeneeslijke ziekte zijn genezen.

Juan Diego, aan wie de maagd Maria in 1531 driemaal verscheen, is de eerste indiaan uit Mexico die heilig wordt verklaard. Aan zijn voorspraak wordt het feit toegeschreven dat de 19-jarige Juan José Baragan na een zelfmoordpoging in 1990 in leven bleef.