Persbericht: De Da Vinci Code, de rk-Kerk en het Opus Dei

Persbericht van het Informatiebureau van het Opus Dei over het boek De Da Vinci Code.

De misdaadroman The Da Vinci Code van de Amerikaan Dan Brown is deze maand in Nederlandse vertaling verschenen. De thriller gaat uit van het idee dat Jezus was getrouwd met Maria Magdalena en dat de christelijke leer over de godheid en verrijzenis van Christus gebaseerd is op bedrog.

De Da Vinci Code is fictie. De roman pretendeert echter een op historische feiten gebaseerd relaas te zijn. Het boek geeft evenwel een verdraaid beeld van de geschiedenis van het christendom en de Rooms-katholieke Kerk, en schetst een onrealistisch portret van leden van het Opus Dei.

Zo wordt de godheid van Christus gepresenteerd als een uitvinding van de Romeinse keizer Constantijn in de vierde eeuw. Dezelfde Constantijn zou er volgens de roman ook voor gezorgd hebben dat de vier evangeliën in de bijbel werden opgenomen, terwijl die van oudsher als authentiek worden erkend.

De Da Vinci Code geeft ook een absurd beeld van de katholieke organisatie Opus Dei, variërend van simpele feitelijke onjuistheden tot een belachelijke voorstelling van crimineel en pathologisch gedrag. De roman schildert leden van het Opus Dei af als mensen die aan bloederige zelfkastijding doen en moorden plegen; gaat ervan uit dat het Opus Dei mensen onderdrukt en hersenspoelt; suggereert dat de instelling nieuwe leden drogeert om ze bepaalde religieuze ervaringen te laten ervaren; insinueert dat de organisatie borg stond voor schulden van de Vaticaanse bank in ruil voor het verkrijgen van de status van personele prelatuur.

We benadrukken dat De Da Vinci Code een fictief werk is. Iedere andere voorstelling van zaken is een misleiding van de lezer en een belediging van het christendom en de Rooms-katholieke Kerk.