Postzegelserie toegewijd aan Josemaría Escrivá

Venezuela loopt vooruit op de honderdste geboortedag van de zalige Josemaría Escrivá (1902-1975), stichter van het Opus Dei, door een serie postzegels uit te geven met gebeurtenissen uit diens leven, zoals zijn bezoeken aan het land in 1974 en 1975.

De postzegelserie is gisteren in gebruik genomen door de Posterijen tijdens een plechtigheid aan de Universiteit Monteávila, die werd voorgezeten door de rector Enrique Pérez Olivares. Hij herdacht Escrivá als “een persoon van eenvoudige omgang en enorme liefde”.

Het Opus Dei, personele prelatuur van de katholieke Kerk, is door Escrivá in 1928 gesticht, met het doel “christengelovigen, van elke mogelijke achtergrond, midden in de wereld een leven te helpen leiden dat overeenstemt met het geloof, en aldus bij te dragen aan de evangelisatie van alle lagen van de samenleving”.

Rector Pérez Olivares merkte op dat de Universiteit Monteávila deze filosofie toepast, “want we werken niet alleen aan de ontwikkeling van intellectuele capaciteiten, maar ook aan de vorming van het karakter, in de zin van het scheppen van goede gewoontes, geweten en maatschappelijke verantwoordelijkheid, door de beroepen te beschouwen als een dienst aan de samenleving.” Voor hem dient de universiteit “een gemeenschap van kennis en personen te zijn, die de waarheid in al zijn uitingen zoeken, zonder welke uitsluiting dan ook.”

Als onderdeel van het eeuwfeest worden onder andere te Rome en Buenos Aires symposia georganiseerd.

ACG // El Universal (Caracas)