Sacramentsprocessie Amsterdam 2017

In Amsterdam vond op zondag 18 juni de jaarlijkse sacramentsprocessie plaats. Onder grote belangstelling trokken ongeveer 500 deelnemers op Sacramentsdag in een lange stoet door de Amsterdamse grachtengordel.

Fotoreportage

De processie trok in 2004 voor het eerst sinds 1578 weer over de grachten en wordt jaarlijks georganiseerd door de Onze Lieve Vrouwekerk in Amsterdam. Naast bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam, droeg dit jaar ook abt Gerard Matthijssen van de Abdij van Egmond de monstrans met het Allerheiligste door de straten van de hoofdstad.

“Het is inmiddels een gevestigde traditie geworden in Amsterdam”

“Het is inmiddels een gevestigde traditie geworden in Amsterdam”, vertelt priester Rafael de Ojeda, rector van de Onze Lieve Vrouwekerk in de hoofdstad. “Het gaat om een eerbetoon aan de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in het Heilig Sacrament. In veel landen doet men een processie. In Amsterdam is dit minder gebruikelijk, maar als je ziet hoe goed het loopt, sta je verbaasd.”

Priester Ojeda merkt dat passanten grote belangstelling hebben voor de processie. “De mensen reageren heel respectvol. Het is misschien wel de meest gefotografeerde activiteit van de dag. Honderden mensen nemen foto’s, ook vanuit ramen.”

Tijdens het parcours van bijna drie kilometer worden onder meer liederen gezongen en wordt de rozenkrans gebeden. Aan belangstellenden en passanten worden flyers uitgedeeld met informatie over de processie. De Ojeda: “Het brengt dit kerkelijk gebeuren dicht bij mensen die dit anders nooit zien. De bisschop met zijn mijter trekt veel aandacht, maar ook de kinderen die bloemen in de lucht werpen. Het is een mengsel van blijmoedigheid en vroomheid.”

Met toestemming overgenomen van Katholiek Nieuwsblad.

Francesco Paloni

Katholiek Nieuwsblad