Uncommon Faith: over het ontstaan van het Opus Dei

De Amerikaanse historicus John Coverdale heeft heeft een boek geschreven over de beginjaren van het Opus Dei.

John Coverdale beschrijft in zijn boek Uncommon Faith: The Early Years of Opus Dei (1928-1943) hoe Jozefmaria Escrivá zich inspant om de boodschap van de heiliging voor de leek te verspreiden onder mensen van allerlei slag en te midden van de terreur en de onzekerheden van de Spaanse burgeroorlog.

Om de stichting van het Opus Dei te begrijpen is het volgens Coverdale noodzakelijk het toenmalige Spanje te kennen. Hij plaatst de gebeurtenissen rond het Opus Dei in een brede religieuze, sociale, politieke en economische context. Hij wijdt aparte hoofdstukken aan de ontwikkelingen van de Spaanse burgeroorlog en aan de tijd erna.

De auteur legt uit hoe Escrivá belangrijke obstakels op zijn weg overwon. Zo ondervond hij grote tegenwerking van de Falange, uit de universitaire wereld en uit klerikale kringen. Coverdale beschrijft ook het ontstaan van de eerste centra van het Opus Dei, de komst van de eerste leden en het werk van de eerste vrouwen van het Opus Dei.

De auteur

John F. Coverdale (Chicago, 1940) Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Wisconsin. Hij vervolgde zijn studie aan de Universiteit van Navarra (Spanje) en aan de Universiteit van Lateranen (Rome) waar hij promoveerde in filosofie. Teruggekeerd in Wisconsin promoveerde hij in geschiedenis.

Hij was docent Spaanse geschiedenis aan de universiteiten van Princeton en Northwestern. Op dit vakgebied schreef hij o.a. Italian intervention in the Spanish Civil War (Princeton University Press, 1975) en The political transformation of Spain after Franco (Praeger, 1979). Hij was jarenlang adviseur van het State Department in Washington over Spaanse aangelegenheden.

In 1984 sloeg hij de juridische richting in. Na zijn studie Rechten aan de Law School van de Universiteit van Chicago werkte hij voor de Court of Appeal van het district Columbia en als advocaat in Washington. Sinds 1993 is hij hoogleraar belastingrecht aan de Seton Hall University School of Law.

Hij leerde de stichter van het Opus Dei kennen in september 1960 in Rome. Hij woonde en werkte er met Escrivá tot aan zijn terugkeer naar de Verenigde Staten in 1968.

Het boek

Uncommon Faith (ISBN 1-889334-74-X, paperback, 400 blz.) is uitgegeven door Scepter Publishers te New York en in Nederland verkrijgbaar bij - De Boog