Verrast door God

Celina, een 23-jarige Chinese, studeert voor concertpianist in Oostenrijk. Na een persoonlijke tragedie vond ze nieuwe vrienden en de weg naar God in een studentenhuis in Wenen.

Toen ik in 2003 vanuit Lanzhou in de Volksrepubliek China naar Europa kwam, had ik niet verwacht dat dit niet alleen zou leiden naar belangrijke ontwikkelingen in mijn professionele leven, maar dat mijn gehele leven ook zou veranderen.

Een droom komt uit: Wenen

Oefenen op de piano – elke dag tot dertien uren! Zo zag mijn leven eruit en die van vele andere jonge Chinezen die een carrière in de muziek nastreven. Mijn doel was ambitieus: Ik wilde een muziekcompetitie winnen met als prijs een studiebeurs voor het conservatorium in Wenen. En ik won! Ik won een kaartje naar de ‘muziekstad’, samen met mijn toenmalige vriend, een zeer getalenteerd fluitist. We hadden zelfs serieuze plannen voor een gezamenlijke toekomst en we dachten erover om te gaan trouwen.

Maar het heeft niet zo mogen zijn. Toen we voor een vakantiebezoek in China waren, stierf hij aan de gevolgen van een auto-ongeval. Het was voor mij een enorme schok. Maar Gods wegen zijn vaak in eerste instantie moeilijk te begrijpen. Ik herinner mij nog goed hoe enkele christelijke vrienden van mijn moeder mij adviseerden "op God te vertrouwen". Maar ik was niet eens gedoopt.

Währing – een nieuw thuis

Teruggekeerd in Wenen, ben ik op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen en vond een kamer in Währing, een studentenhuis voor vrouwen, geleid door leden van het Opus Dei. Hier werd ik geweldig gesteund in mijn muziekstudie, terwijl ik mij ook begon te realiseren dat de zin mijn leven niet alleen kan bestaan uit een professionele carrière in de muziek. De hele dag oefenen en het geven van concerten, kan niet alles zijn om voor te leven.

Door de dood van mijn vriend stelde ik mij vele vragen. Ik was begonnen met zoeken naar en worstelen met God. Mijn confrontatie met de dood zette mij langzaam weer met beide benen op de grond! Samen met mijn vriendinnen in het studentenhuis ondernam ik excursies. Ik leerde Duits, we verzorgden de tuin en deden huishoudelijke werkzaamheden... ik hoefde niet keihard dertien uur per dag te oefenen. Het was een lange weg. Ik moest oude gewoontes afleren. Ik stopte met het raadplegen van horoscopen om mijn toekomst te kunnen zien en besloot om mijn leven in eigen handen te nemen. Met Gods hulp leidde het over het juiste pad. Mijn vertrouwen op God groeide, Hij was er altijd voor mij en voor Hem probeerde ik elke muziekoefening ter ere van Hem om te vormen tot een galaconcert.

Een diepe vreugde en vrede

Ik wilde meer leren over het katholieke geloof en in het studentenhuis kreeg ik antwoorden op mijn vragen. Na een grondige voorbereiding en onderzoek van het katholieke geloof en leefwijze, werd ik in 2005 tijdens de Paaswake in de kapel van het studentenhuis gedoopt. Iedereen hielp mij bij de voorbereidingen. We gingen samen een doopkaars, een witte jurk en ook ene paar oorhangers uitzoeken. Ik draag deze oorhangers tijdens elk concert als herinnering aan het belangrijkste moment van mijn leven. Een groot gevoel van geloof en vreugde vervulde mijn ziel. Een diepe gevoel van vrede kwam in mijn leven.

Celina bij haar doop.

Intussen studeer ik bij een leraar in Linz. Ik besef dat mijn nieuwe leven in het geloof elke dag moet worden hernieuwd. Om Christus in mijn dagelijks leven te vinden, lees ik het Evangelie, besteed enkele momenten in dialoog met God en maak regelmatig gebruik van de sacramenten. In Linz spreek ik af met vrienden van het Opus Dei en verkrijg aanmoedigingen voor een consistent geloofsleven. Mijn levensmotto is: God is een betrouwbare hulp!