Waar het echt gebeurd is

Twintig studenten op bedevaart naar het land waar het echt gebeurd is, naar het land waar God mens werd en onder ons woonde: Vultum tuum, domine, requiram et inveni in Terra Sancta.

Nog voor de zon zich liet zien aan de horizon stapten twintig jongens in het vliegtuig naar het oosten, de zon tegemoet. Na vijf uur vliegen stond de zon aan de hemel en kwam het vliegtuig aan in Israël. De bestemming was geen toeval. Deze jongens waren op bedevaart naar het land waar het echt gebeurd is, naar het land waar God mens werd en onder ons woonde.

Op het vliegveld van Tel Aviv stond een busje klaar richting Jeruzalem. In het busje begon het door te dringen waar we waren. Het land van de aartsvaders en oude koningen van Israël, het land waar Jezus woonde, maar ook het land waar vandaag de dag zoveel om te doen is. Langs de snelweg staan aanwijsborden richting ‘the Good Samaritan Inn’, ‘the tomb of the prophet Samuel’, maar ook zie je de betonnen muur waarmee Israël Palestijns gevaar wil afweren.

De eerste drie dagen waren we in Jeruzalem. Een van ons heeft twee jaar in Jeruzalem gestudeerd en was dus de aangewezen gids. We liepen over de olijfberg, langs de klaagmuur, door de Heilige Grafkerg, langs de kruisweg en nog vele andere plaatsen. In de Heilige Grafkerk kregen we een bijzondere rondleiding van een Fransiscaan die er woont. Het was een rondleiding met veel inzichten over de geschiedenis van de kerk, maar het was ook een gebed over de betekenis van de kerk en de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgehad.

Een bijzondere ontmoeting in Jeruzalem was een lezing van een oude professor oudtestamentische geschiedenis. Als gelovige jood kon hij voor ons een bijzonder perspectief geven op de stad Jeruzalem. Behalve de inhoud was ook het eten fantastisch. We aten meestal in aandoenlijke Arabische restaurantjes waar vriendelijke Palestijnse obers ons heerlijke authentieke gerechten voorschotelden. Meestal bekroonden we de dag met een glas bier op het dakterras van het hotel met een prachtige panorama van de oude stad.

Vultum tuum, domine, requiram et inveni in Terra Sancta.

"Meestal bekroonden we de dag met een glas bier op het dakterras van het hotel met een prachtige panorama van de oude stad."

P.S. Op weg van Jeruzalem naar het noorden viel ons een groot voorrecht ten deel: een bezoek aan het Saxumproject. Saxum is een veelzijdig project ten dienste van zowel bezoeker als bewoners van het Heilige Land. Het wordt een groot gebouw met een aangenaam verblijf voor pelgrims, een openbaar toegankelijk informatiecentrum over de christelijke achtergronden van het Heilige Land en een praktijkschool voor mensen uit de omgeving. Over de bijzondere geschiedenis van het project, de toepasselijke ligging en meer informatie kunt u de website van Saxum bezoeken en / of een korte video over Saxum bekijken.

"We aten meestal in aandoenlijke Arabische restaurantjes waar vriendelijke Palestijnse obers ons heerlijke authentieke gerechten voorschotelden."