​"Wij hebben u nodig om het Kruis te dragen"

25 januari is het feest van de bekering van St. Paulus. Gregorios III Laham, patriarch van Antiochië, heeft gevraagd te bidden voor vrede in Syrië en vluchtelingenhulp.

Gregorios III, Melkitisch Grieks-katholieke patriarch van Antiochië

De patriarch van Antiochië en geestelijk leider van de Melkitisch Grieks-katholieke Kerk, heeft alle christenen opgeroepen tot een wereldwijde gebedscampagne voor vrede in Syrië.

"We zijn vermoeid en verliezen soms hoop," zei hij. "Soms schreeuwen we tot God. Nu moeten we gezamenlijk proberen deze tragedie te stoppen. We hebben uw hulp nodig om in deze tragische jaren het kruis te dragen." Hij vraagt alle gelovigen om het onderstaande gebed te bidden:

Gebed voor vrede in Syrië en hulp voor zijn vluchtelingen

Almachtige en barmhartige God, schenk ons de genade zoals u uzelf op de weg naar Damascus geopenbaard heeft aan Saulus, dat u spoedig de harten in Syrië tot vrede mag bewegen, en dat zijn mensen die gevlucht zijn spoedig terug mogen keren.

We vragen uw zegen voor hen, die gelijk uw Zoon, vluchtelingen geworden, geen plek hebben die ze thuis kunnen noemen; zie met barmhartigheid neer op hen die het gevaar ontvluchten, dakloos zijn en honger lijden.

Zegen hen die werken om verlichting te brengen; inspireer tot edelmoedigheid en medelijden in al onze harten; door Jezus Christus onze Heer. Amen.

Oecumene van het bloed

Paus Franciscus benadrukte de noodzaak tot "geestelijke oecumene" gebaseerd op gebed voor eenheid en gezamenlijke initiatieven. Hij sprak ook over de "oecumene van het bloed". "Jezus´ bloed wordt opnieuw vergoten door vele christelijke martelaren wereldwijd."

In zijn homilie voor de gebedsweek voor de eenheid van de christenen in januari 2014 tijdens de vesperviering in de Basiliek van St. Paulus Buiten de Muren, zei paus Franciscus dit:

"In sommige landen worden christenen vermoord om het dragen van een kruis of voor bijbelbezit. Bij het doden vragen zij hen niet of zij anglicaans, luthers, katholiek of orthodox zijn. Hun bloed is gemengd. Voor hen die doden zijn we christenen. We zijn verenigd in bloed, ofschoon we er nog niet in geslaagd zijn om de nodige stappen tot eenheid te zetten. Mogelijk is het er de tijd nog niet voor. Eenheid is een gave waarom wij moeten vragen. Ik kende een priester in Hamburg die zich bezighield met het heiligverklaringsproces van een katholieke priester die door de Nazi's met de guillotine werd gedood, omdat hij kinderen catechese gaf. Na hem werd een lutherse dominee om dezelfde reden ter dood gebracht. Hun bloed was gemengd. De Hamburgse priester vertelde mij zijn bisschop te hebben gezegd: 'Ik zal verder gaan met het proces, maar dan voor beide gevallen, niet slechts voor die van de katholieke priester.' Dit is de oecumene van het bloed. Het komt nog steeds voor, lees maar in de krant. Zij die christenen doden vragen niet naar je doopbewijs."