Zaligverklaringsproces Opus Dei-vrouw gestart

Het zaligverklaringsproces van een vrouw die nauw samenwerkte met de zalige Opus Dei-stichter Josemaría Escrivá is officieel geopend.

Guadalupe Ortiz de Landázuri (1916-1975)

Kardinaal Antonio María Rouco, aartsbisschop van Madrid, opende op zondag 18 november tijdens een plechtige mis het proces van de lerares Guadalupe Ortíz de Landázuri uit Madrid.

Ortíz (1916-1975) was één van de eerste vrouwen die lid werden van het Opus Dei. Ze begon het apostolische werk van deze prelatuur in verschillende Spaanse en Mexicaanse steden.

In Mexico gaf ze zes jaar les aan jonge boerenvrouwen. In Spanje was ze docent scheikunde. In dit vak promoveerde ze aan de Universiteit van Madrid in 1965.

Collega’s en studenten prezen haar om de kwaliteit van haar lessen en haar aimabele aandacht voor iedereen, zegt een biografie die in opdracht van Opus Dei werd geschreven.

Wegens een hartkwaal moest Ortíz in 1975 het lesgeven staken. Kort daarna overleed ze.

Vorig jaar werd in het bisdom Pamplona het zaligverklaringsproces van haar broer, Eduardo Ortíz, geopend. Ook hij was lid van het Opus Dei. Eduardo stierf in 1985.

Het Opus Dei werd in 1928 gesticht. Het is een personele prelatuur van de katholieke kerk die christengelovigen helpt de heiligheid na te streven in hun dagelijkse bezigheden, in het bijzonder door hun werk. ‘Personele prelatuur’ is een kerkjuridische term voor een geloofsgemeenschap die onder het gezag staat van een prelaat en niet, zoals een bisdom en parochie, gebonden is aan een territorium.

Katholieknederland.nl // Zenit.org