Heiligen en interpretatie heilige Schrift

In de recente apostolische exhortatie Verbum Domini wijdt Paus Benedictus XVI een hoofdstuk aan de rol van de heiligen in de interpretatie van de heilige Schrift. Hierbij noemt hij de bijdragen van een reeks heiligen, waaronder de heilige Jozefmaria.

Op 11 november 2010 werd de Postsynodale Apostolische Exhortatie Verbum Domini van Paus Benedictus XVI gepresenteerd, waarin hij een samenvatting geeft van de twaalfde gewone Bisschoppensynode die in oktober 2008 gehouden werd over "Het Woord van God in het leven en de zending van de Kerk".

In het eerste deel spreekt Benedictus XVI uitgebreid over de uitleg van de heilige schrift in de Kerk en behandelt daarbij ook rol van de heiligen. Zo kan men in punt 48 lezen: "Elke heilige is een lichtstraal die voortkomt uit het woord van God. Wij kunnen daarbij denken aan de heilige Ignatius van Loyola met zijn zoektocht naar waarheid en onderscheiding der geesten; aan de heilige Johannes Bosco in zijn hartstocht voor de opvoeding van de jeugd, aan de heilige Johannes Maria Vianney in zijn bewustzijn van de grootheid van het priesterschap als gave en opgave; de heilige Pius van Pietrelcina (Pater Pio) als instrument van de goddelijke barmhartigheid; de heilige Jozefmaria in zijn verkondiging van de algemene roeping tot heiligheid; de zalige Teresa van Calcutta, missionaris van de liefde van God voor de armste van de armen, tot aan de martelaren van het nationaalsocialisme en het communisme, vertegenwoordigd door de heilige Theresia Benedicta van het Kruis (Edith Stein) en anderzijds door de Kardinaal Aartbisschop van Zagreb, de zalige Alois Stepinac" 

H. Jozefmaria Escriva: 'Maar welke middelen dan? - Dezelfde als die van Petrus en Paulus, Dominicus en Franciscus van Assisië, Ignatius en Franciscus Xaverius: Het Kruis en het Evangelie... - Lijken deze middelen je soms onbeduidend?' (De Weg, nr. 470)

De prelaat van het Opus Dei becommentarieert in zijn brief van december 2010: Deze woorden zijn voor ons – vanzelfsprekend – reden tot veel vreugde. Tegelijkertijd doen ze een beroep op ons verantwoordelijkheidsbesef. We kunnen zien hoe we meer profijt hebben van het onderricht van onze Vader (de heilige Jozefmaria) en hoe zijn boodschap nog verder te verspreiden is, waardoor wij onze liefde voor God en voor de Kerk meer kunnen uiten.

Het is goed opnieuw de woorden van de heilige Jozefmaria in herinnering te brengen, die hij in de dertiger jaren van de vorige eeuw schreef. Je hebt de plicht heilig te worden. - Ja, jij ook! - Denk je soms dat dit uitsluitend een taak is voor priesters en kloosterlingen? Tegen allen, zonder uitzondering, zei de Heer: “Weest volmaakt, zoals mijn Hemelse Vader volmaakt is (Mt. 5,48)”. (De Weg, nr. 291). Zij laten zien hoe het woord van God door de verkondiging van de heiligen licht brengt op alle wegen op aarde, die hiermee goddelijke worden.