Paus tot jongeren: "Wees niet bang voor levenskeuze"

Paus Benedictus XVI heeft jongeren opgeroepen niet terug te deinzen voor bindende levensbeslissingen. Tegelijkertijd nodigde de paus de jongeren uit voor de volgende grote Wereldjongerendagen in Madrid.

In de huidige tijd heerst een mentaliteit van snelle veranderingen. Adolescenten krijgen zo vaak de indruk dat definitieve besluiten niet meer mogelijk zijn, zei de paus zondag tijdens een ontmoeting met meer dan 10.000 jongeren in Turijn.

De kerkleider waarschuwde daarbij tegen een verkeerd gebruik van de vrijheid. In plaats van vluchtige genoegens van het moment gaat het om keuzes die bindend zijn. Als voorbeelden noemde hij het huwelijk, het priesterschap en het religieuze leven. Tegelijkertijd nodigde de paus de jongeren uit voor de volgende grote Wereldjongerendagen van 15 tot en met 21 augustus 2011 in Madrid.

Een overheersende individualistische cultuur belemmert diepere interpersoonlijke relaties, benadrukte paus Benedictus XVI in zijn toespraak. Jonge mensen hebben daarentegen een natuurlijk instinct voor “ware liefde”. Deze wordt door het geloof in Christus geleerd. De paus drong er bij de jonge katholieken op aan om deel te nemen aan het kerkelijk leven en zich sociaal te engageren. Ook in het geloof van alledag moet de “individualistische trend” door middel van een geest van ware harmonie worden overwonnen onder de gelovigen, aldus de kerkleider.

Benedictus XVI was zondag voor een eendaags bezoek in Turijn. Aanleiding was het bezoek aan de Lijkwade, die sinds tien jaar weer opnieuw publiekelijk wordt tentoongesteld in de kathedraal. Voor de jongerenontmoeting vierde de paus in het Turijnse centrum met ongeveer 25.000 gelovigen een Eucharistieviering. Aan het begin van de avond stond een meditatie voor de Lijkwade van Turijn op het programma.

KN/KNA