Straat nabij Antarctica vernoemd naar H Jozefmaria

“Wees zaaiers van vrede en vreugde”, zei de heilige Jozefmaria en dat lukt tot in de verste uithoeken van de aarde. Ushuaia, een stadje dicht in de buurt van de Zuidpool, heeft een straat vernoemd naar de stichter van het Opus Dei.

Zijn boodschap over de heiliging van de dagelijkse arbeid en de dienst aan de naasten heeft zich verspreid over de vijf continenten.

Het bewijs is te vinden in de meest zuidelijk gelegen stad van de wereld, Ushuaia: de burgers hebben een straat vernoemd naar de priester uit Aragon.

Ushuaia, een Argentijns stadje met 45.000 inwoners, is de hoofdstad van de provincie Vuurland, Antarctica en de Zuid-Atlantische Eilanden. Het ligt aan de kust van de het Beaglekanaal, ingesloten door de bergketen Martial en de Baai van Ushuaia.

De ‘Calle Monseñor Escrivá’ ligt tussen de Kanukinka- en de Magellaanstraat. De stad kijkt uit over de baai. Het is de eerste stad aan de Straat Magellaan, de zeestraat die de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan.

Het woord Ushuaia is afkomstig uit de taal Yaghan en is opgebouwd uit de woorden ush (westenwind) en waia (baai of inham). Het betekent “baai die zich uitstrekt naar het westen”.

Het werk van het Opus Dei begon in Argentinië in 1950. De devotie voor de Stichter strekt zich uit over het gehele land en al in meer dan tien plaatsen is een straat vernoemd naar de stichter van het Opus Dei.