Zakenvrouw en moslima in Kenia

Interview met Somalische Fatuma Hirsi Mohamed die aan de Strathmore University in Nairobi een MBA-opleiding volgt. De universiteit is een corporatief werk van het Opus Dei.

Fatuma Hirsi Mohamed.

Toen de eerste leden van het Opus Die naar Kenia vertrokken, drukte de heilige Jozefmaria hen op het hart om de toekomstige opleidingsinstituten altijd voor iedereen open te stellen, zonder onderscheid te maken naar etnische of religieuze achtergrond.

Nu, ongeveer vijftig jaar later, is de moslima Fatuma Hirsi Mohamed een MBA-opleiding begonnen aan de Business School van de Strathmore University in Nairobi, een corporatief werk van het Opus Dei.

Fatuma is moeder van vier kinderen en lid van de raad van bestuur van een van de belangrijkste mediaconcerns in Kenia. Daarnaast is zij voorzitter van de Keniaanse PR Society, lid van de Advertising Standards Board en lid van de Marketing Society. Bovendien zet zij zich in voor een hulpproject, dat alle scholen van het land wil voorzien van computers.

Kunt u ons vertellen hoe u woont en leeft?

Ik ben getrouwd en heb vier kinderen, van wie de oudste al aan een universiteit studeert. Ik ben lid van de raad van bestuur van de Nation Media Group. Daarnaast heb ik verschillende andere bezigheden.

In mijn vrije tijd beoefen ik sport met mijn familie. Kunt u het zich voorstellen? Een gesluierde vrouw die golf speelt! Precies dat doe ik namelijk. Beroepsarbeid en studie vragen zoveel tijd, dat ik de weekenden graag doorbreng met mijn gezin.

Hoe houdt u beroep, gezin en nu de opleiding in balans?

Zoals voor zoveel andere mensen geldt, loop ik steeds het gevaar om in chaos te verzinken. Mijn ervaring is dat als mijn dagelijks leven een chaos is, ik geen onderscheid meer kan maken in wat belangrijk en wat nevengeschikt is. Sindsdien pas ik het volgende trucje toe: Elke morgen neem ik een momentje de tijd om rustig na te denken over de taken die op mij wachten. Ik overdenk dan welke ervan werkelijk belangrijk zijn voor mijzelf en mijn leven. Zo ontdek je dat voorgenomen activiteiten vaak tegenstrijdig zijn aan de echte doelen van je leven.

Mijn behoefte naar een gestructureerde dag is voor mij van fundamenteel belang geworden. Want als vrouw heb ik een bont pallet aan taken: Het ene moment ben ik moeder, het andere echtgenote, vriendin, dochter, werknemer, chef, verpleegster, naaister, entertainer, raadsvrouw, lerares ... begrijpt u?

En nu volgt u een MBA-opleiding aan de Strathmore University. Waarom juist bij Strathmore? Er zijn toch zovele andere mogelijkheden?

Drie jaar geleden ben ik begonnen met een MBA-opleiding aan de wereldwijd gerenommeerde Warwick Business School. Maar ik kon het niet in overeenstemming brengen met mijn overige activiteiten en moest de opleiding opgeven. Het was de eerste keer in mijn leven, dat ik iets moest opgeven. Ik nam mij echter heilig voor om mijn MBA-droom ondanks alles te verwezenlijken. Het systeem van de Strathmore University beviel mij, dus besloot ik om mij daar aan te melden. Ik ben erg tevreden over mijn keuze.

In Kenia bestaat een kleine vier procent van de bevolking uit islamitische vrouwen. Omdat u op zovele gebieden werkzaam bent: Bent u zich bewust dat vele mensen op u letten?

Ik ben mij er heel goed van bewust dat ik als moslima en vrouw opval. Ik ben een Somalische. Wij zijn een volk van herders uit het noordoosten van Kenia. Mijn volksgenoten houden zich tamelijk vast aan hun opvoeding in hun kindertijd, in het bijzonder de meisjes. Ik beschouw mijzelf als een geluksvogel, omdat mijn ouders mij dezelfde kansen hebben gegeven als mijn broers.

Ik woon in een overwegend christelijk land en ik kan talrijke relaties benutten. Juist daarom ben ik mij ervan bewust geworden dat ik een bijzondere verantwoordelijkheid voor meisjes heb, die anders geen opleidingskansen krijgen. Daarom hebben we een NGO opgericht met de naam Gargaar Kenia. De NGO stelt zich tot doel om zoveel mogelijk Keniaanse meisje toegang te verschaffen tot de scholen.

Strathmore University en Kianda College zijn op initiatief van de heilige Jozefmaria ontstaan. Hij wilde dat beide instituten openstaan voor alle etnische en religieuze entiteiten. Uw eigen ervaring ...

Is zonder meer duidelijk. Eerst heb ik aan Kianda een tweetalige opleiding tot secretaresse gevolgd. Ik heb daar vaardigheden geleerd die ik goed kan gebruiken: typen, groepsdynamiek, bureauorganisatie. Nu aan de Strathmore Business School waardeer ik dezelfde professionaliteit en dezelfde vriendelijke sfeer. Kianda en Strathmore zijn op christelijke leest geschoeid. Niemand heeft mij er ooit anders behandelt, omdat ik een andere religie aanhang.

Heeft u nog een tip voor beginnende professionals?

Ja, heb duidelijk persoonlijke doelen en leer tevreden te zijn met de kleine dingen in het leven.